Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
28 oktober 2014
Eetdagboek review
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
8 september 2015
Healthy Kids
21 januari 2016
Get fit with HIIT
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
4 december 2014
Foodtrends 2015
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
13 augustus 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –