Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
16 november 2016
Interview Vriendin
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
30 april 2014
ONE event!
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
8 september 2015
Healthy Kids
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
24 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –