Kalkoen met kerst? Het is een klassieker, maar niet voor niets. En klassiekers kun je best in een gezonde en verrassende variant maken. Onze kerstkalkoen gevuld met peer is minder ingewikkeld dan een volledig gebraad en kost geen uren van je tijd, maar heeft wel een beetje planning vooraf nodig. Het recept is gebaseerd op twee rollades die je maakt van twee kalkoenborstfilets.
Ingrediënten voor de pekelmarinade
6 kopjes water
1/2 kopje kosjer zout (of grof zeezout)
1/2 kopje suiker
5 takjes verse tijm
1 takje verse salie
1/2 theelepel chilivlokken
Ingrediënten voor de kalkoen & vulling
2 stuks kalkoenborstfilet van circa 1 kilo per stuk (het liefst van de poelier)
2 eetlepels roomboter (of kokosvet of olie)
1 grote sjalot, fijngesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, gehakt
1 eetlepel verse salieblaadjes, gehakt
1/2 theelepel rode chilivlokken
kosjer zout / zee zout
1 grote harde peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte walnoten
1 kopje broodkruim
1/2 kopje kippenbouillon
zwarte peper, vers gemalen
2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
slagerstouw (of siliconentouwtje)
Receptinspiratie van Sunny Anderson, Foodnetwork
Voor je tijdsplanning: de kalkoen moet (minimaal) acht uur in de pekelmarinade staan. Eenmaal gevuld en opgerold moet het nog een uur rusten in de koelkast en daarna een half uur buiten de koelkast voordat je het aanbraad en daarna nog circa een uur in de oven zet.
Bereidingswijze
Begin een dag van tevoren of vroeg in de ochtend met het bereiden van de pekelmarinade, zodat de smaken goed in het kalkoenvlees kunnen trekken en het lekker mals wordt.
1. In een grote (beslag)kom doe je alle ingrediënten voor de pekelmarinade. Leg de kalkoenborstfilet in de pekelmarinade en zet in de koelkast voor ten minste 8 uur.
2. Laat de boter smelten in een grote pan en voeg de sjalotten, salie, tijm, chilivlokken en een beetje zout toe. Fruit alles vijf minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de perenstukjes toe die je gelijkmatig over de pan verdeeld in 1 laag. Laat het twee minuten staan, zonder te roeren zodat de peer een beetje bruint/carameliseert. Schud de ingrediënten een keer om in de pan en laat het nog 1 minuut staan en haal dan van het vuur. Doe alle ingrediënten uit de pan in een grote kom, voeg de gehakte walnoten toe, het broodkruim en de kippenbouillon. Roer voorzichtig zodat je de peer niet kapot maakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de vulling afkoelen.
3. Haal de kalkoenborst uit de pekelmarinade en dep droog. Vouw de kalkoen open snijd in waar nodig om een gelijkmatig groot oppervlak te krijgen, zonder er op te slaan. Leg de kalkoenstukken met de binnenkant omhoog op een groot stuk (twee lagen half over elkaar) plastic huishoudfolie. Verdeel de helft van de kalkoenvulling in het midden over de lengte van de filet. Rol het vlees strak op in de folie, waarbij de vulling mooi in het midden zit. Herhaal de stappen bij de tweede kalkoenfilet en leg beide gerolde filets tenminste een uur in de koelkast.
4. Haal de kalkoenfilet een half uur voordat je deze wil gaan bereiden uit de koelkast om langzaam op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor tot 195 graden. Haal de gerolde kalkoenfilets voorzichtig uit de folie en knoop het slagerstouw er omheen. Braad de kalkoen 1 voor 1 kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Leg als eerste de ‘vouwzijde’ naar onderen en draai daarna de kalkoen rondom. Braad de kalkoen aan tot deze lichtbruin kleurt (circa 4 minuten per kant).
5. Leg de aangebraden kalkoenfilets in een braadslede met een beetje olijfolie en bak de kalkoen in circa 60 minuten gaar en mals in de oven. Laat de kerstkalkoen nog 15 minuten rusten voordat je deze serveer in smalle plakjes.
Tekst: Cathelijne Cras
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
31 juli 2014
A kiwi a day…
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
1 januari 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –