Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
30 september 2015
Glutenvrije maand
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
23 februari 2016
Hongergevoel?
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
4 juni 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –