Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
1 april 2015
Saoto soep
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
3 december 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –