Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:

1. Wortels

Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.

Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!

Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.

2. Radijsjes

Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.

3. Zoete aardappels

Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.

Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.

Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.

4. Rode biet

Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).

Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!

Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.

5. Meiraap

Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.

Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.

6. Venkel

Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.

Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.

Tekst: Annemiek PuurFiguur

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten