Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
13 oktober 2018
Sushi omelet
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
20 februari 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –