Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
10 juli 2015
Voeding met Viv
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
4 oktober 2017
Help mij water drinken
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
10 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –