Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
2 juli 2014
Aan het infuus
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
6 maart 2018
Dit is hoe je echte liefde kunt herkennen!
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
31 mei 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –