Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
Top 10 favoriete webshops van de redactie
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
16 november 2016
Interview Vriendin
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
17 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –