Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
31 maart 2015
Gifvrij eten
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
21 september 2017
Blog Krystl Pullens: Mijn favorieten deze zomer waren ijs & koffie
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
22 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –