In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
17 september 2015
Ontbijt ijs
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
25 juli 2015
Voeding met Viv
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
3 september 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –