In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
5 oktober 2018
Viv’s detox
25 maart 2014
Presentatie coaching
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
28 mei 2014
Bloemkool pizza
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
2 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –