In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
20 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –