In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
22 mei 2015
Smaak en kleuren
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
20 juni 2016
3 x koffievervangers
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
5 maart 2016
Ultiem geluk
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
11 oktober 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –