In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
12 juni 2014
Frisse juice
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
9 november 2014
Herfstige salade
9 augustus 2015
Herman over bonen
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
5 november 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –