Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
11 december 2014
Sporttrends 2015
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
3 december 2015
Ontgif je groenten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
19 april 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –