Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
8 september 2015
Healthy Kids
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
10 juni 2015
Raw kokos snack
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
22 juli 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –