Het eten van de placenta na de geboorte is in het dierenrijk heel normaal, maar bij mensen heel uitzonderlijk. Toch wordt deze al jaren met succes gebruikt in cosmetica waar zij ‘eeuwige schoonheid’ belooft. Het idee om de placenta van je baby op te eten, maken bij de meeste mensen dat hun haren recht overeind staan. Dat eet je toch niet op?! Toch wordt het steeds vaker gedaan. Eén heel bekende is radiopresentator Giel Beelen, die de placenta van het zoontje van een vriendin verwerkt had in een hamburger. Lekker?!
Goed voor moeder en kind
Het is zo ver: je lieve kleintje is geboren, misschien wel na een pijnlijke zwangerschap. Goed herstellen is belangrijk. Hoewel er nog geen onderzoek is afgerond naar de resultaten van het eten van de placenta op het herstellen na de bevalling, zijn er veel vrouwen die hebben ervaren dat het eten van de placenta hen kracht gaf en hielp de borstvoeding op gang te brengen. Ook zijn er vrouwen die hebben ervaren dat het hun hielp om te gaan met de stemmingswisselingen als gevolg van de hormonale veranderingen die plaatsvinden na de geboorte.
Het is een bijzonder orgaan, een orgaan dat je kindje 9 maanden lang in de buik heeft voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig had. Zolang de navelstreng nog niet is doorgeknipt, voorziet het je kindje na de geboorte nog steeds van bloed en voedingsstoffen. Als de navelstreng is doorgeknipt, komt het kindje los van de placenta, maar deze kan nog steeds van grote waarde zijn, alleen nu voor de moeder. Bijna alle zoogdieren eten de placenta na de geboorte van hun baby op. Aangezien wij ook zoogdieren zijn, kun je nadenken of dit misschien ook iets voor ons wordt.
Voordelen van het nuttigen van placenta
- 1: Vermindering van post partum verdriet en angst
- 2: Hogere energieniveaus
- 3: Hormoonspiegels in balans
- 4: Snel aangevulde ijzerniveaus in het bloed
- 5: Toegenomen melkproductie
- 6: Baarmoederstand weer snel op het niveau van vóór de zwangerschap
- 7: Minder bloeding na de geboorte
Capsuleren
Het eten van je placenta, daar zit je misschien niet meteen op te wachten. Men komt nu met een nieuwe methode: je kunt haar namelijk laten capsuleren. Maakt dat het iets aantrekkelijker?
Hoe werkt dat dan?
De placenta wordt gewassen, de navelstreng wordt eraf geknipt en bewaard voor het droogproces. Hierna wordt de zij gestoomd in een stoompan gedurende 30 minuten. Eventuele bacteriën of ziektekiemen worden dan gedood. Vervolgens wordt het vlies eraf geknipt en in stukjes geknipt. De placenta wordt in dunne plakjes gesneden en deze worden samen met de navelstreng en de stukjes vlies op een voedseldroger gelegd. De droogmachine gaat op 55 graden en deze draait zo’n 18 uur totdat alles volledig droog is.
Hierna wordt de deze gemalen tot poeder. Als laatste wordt met behulp van een capsuleerapparaat het poeder verdeeld over de capsules. Het aantal capsules dat er gemaakt kunnen worden varieert van 80 tot 150.
Als deze capsules gemaakt zijn, mag je beginnen met ze in te nemen, 1 per dag. De kosten voor het capsuleren bedragen 120 euro.
Je placenta laten capsuleren. Zou jij dit willen? Geef jouw mening op Facebook.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2018
Gezichtsmaskertje van groente en fruit
22 december 2017
De kracht van geven!
11 november 2015
Tien redenen waarom zussen geweldig zijn!
12 december 2015
Investeer in je gezin!
9 april 2015
Tip van Viv: NYBF
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
6 mei 2015
Relatie met mezelf
7 maart 2015
Bekendmaking winactie!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
9 oktober 2014
Boekentip: Intuition Food
20 oktober 2018
Gezond haar en gezonde voeding
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
24 oktober 2016
Jouw V-Zone verdient de beste verzorging
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
25 september 2017
Een heerlijk zacht huidje voor je baby met Calendula
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
4 februari 2017
LAST VAN ECZEEM? NIET LANGER MEER MET DEZE TIPS
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
13 juni 2014
Boekentip: Powerfood van Rens Kroes
20 juli 2015
Healthy tips voor in Parijs!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
18 september 2017
Herfst betekent droge benen; what to do?
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
16 augustus 2015
Social media & marketing stage bij VivOnline!
23 december 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –