Het eten van de placenta na de geboorte is in het dierenrijk heel normaal, maar bij mensen heel uitzonderlijk. Toch wordt deze al jaren met succes gebruikt in cosmetica waar zij ‘eeuwige schoonheid’ belooft. Het idee om de placenta van je baby op te eten, maken bij de meeste mensen dat hun haren recht overeind staan. Dat eet je toch niet op?! Toch wordt het steeds vaker gedaan. Eén heel bekende is radiopresentator Giel Beelen, die de placenta van het zoontje van een vriendin verwerkt had in een hamburger. Lekker?!
Goed voor moeder en kind
Het is zo ver: je lieve kleintje is geboren, misschien wel na een pijnlijke zwangerschap. Goed herstellen is belangrijk. Hoewel er nog geen onderzoek is afgerond naar de resultaten van het eten van de placenta op het herstellen na de bevalling, zijn er veel vrouwen die hebben ervaren dat het eten van de placenta hen kracht gaf en hielp de borstvoeding op gang te brengen. Ook zijn er vrouwen die hebben ervaren dat het hun hielp om te gaan met de stemmingswisselingen als gevolg van de hormonale veranderingen die plaatsvinden na de geboorte.
Het is een bijzonder orgaan, een orgaan dat je kindje 9 maanden lang in de buik heeft voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig had. Zolang de navelstreng nog niet is doorgeknipt, voorziet het je kindje na de geboorte nog steeds van bloed en voedingsstoffen. Als de navelstreng is doorgeknipt, komt het kindje los van de placenta, maar deze kan nog steeds van grote waarde zijn, alleen nu voor de moeder. Bijna alle zoogdieren eten de placenta na de geboorte van hun baby op. Aangezien wij ook zoogdieren zijn, kun je nadenken of dit misschien ook iets voor ons wordt.
Voordelen van het nuttigen van placenta
- 1: Vermindering van post partum verdriet en angst
- 2: Hogere energieniveaus
- 3: Hormoonspiegels in balans
- 4: Snel aangevulde ijzerniveaus in het bloed
- 5: Toegenomen melkproductie
- 6: Baarmoederstand weer snel op het niveau van vóór de zwangerschap
- 7: Minder bloeding na de geboorte
Capsuleren
Het eten van je placenta, daar zit je misschien niet meteen op te wachten. Men komt nu met een nieuwe methode: je kunt haar namelijk laten capsuleren. Maakt dat het iets aantrekkelijker?
Hoe werkt dat dan?
De placenta wordt gewassen, de navelstreng wordt eraf geknipt en bewaard voor het droogproces. Hierna wordt de zij gestoomd in een stoompan gedurende 30 minuten. Eventuele bacteriën of ziektekiemen worden dan gedood. Vervolgens wordt het vlies eraf geknipt en in stukjes geknipt. De placenta wordt in dunne plakjes gesneden en deze worden samen met de navelstreng en de stukjes vlies op een voedseldroger gelegd. De droogmachine gaat op 55 graden en deze draait zo’n 18 uur totdat alles volledig droog is.
Hierna wordt de deze gemalen tot poeder. Als laatste wordt met behulp van een capsuleerapparaat het poeder verdeeld over de capsules. Het aantal capsules dat er gemaakt kunnen worden varieert van 80 tot 150.
Als deze capsules gemaakt zijn, mag je beginnen met ze in te nemen, 1 per dag. De kosten voor het capsuleren bedragen 120 euro.
Je placenta laten capsuleren. Zou jij dit willen? Geef jouw mening op Facebook.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 november 2016
SLAAP EN ONTSPANNING TIPS VAN VIV
3 september 2014
Boekentip: Vullen of voeden
12 mei 2015
Kokosolie, wij kunnen niet meer zonder!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
29 juli 2014
Boekentip: Supersalades!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
29 juli 2015
Lekker weekendje weg naar Amsterdam
19 februari 2017
Kokosolie voor in je haar en op je gezicht?
2 oktober 2018
Zoen je zen!
24 oktober 2016
Jouw V-Zone verdient de beste verzorging
3 juni 2019
Help weer een koortslip!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
27 maart 2015
Meet VivOnline’s nieuwe expert: Mariette Reineke
1 december 2016
Water tegen ziekten: ken jij de helende werking van water?
25 december 2018
Hangende oogleden? Dit is de tip die je nodig hebt!
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
10 juli 2015
Zomers theesetje!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
18 september 2014
Boekentip: Chickslovefood
13 november 2014
DIY | Lavendel lippenbalsem
4 februari 2017
LAST VAN ECZEEM? NIET LANGER MEER MET DEZE TIPS
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
5 maart 2015
Win een heerlijk zacht huidje!
19 december 2018
Droge huid? Skin Food is mijn favoriet voor de koude winter!
23 december 2017
WIN: 2 x Weleda kerstpakket voor een stralende huid
22 november 2016
Olie voor een gevoelige huid, nu met korting!!
28 juni 2017
Beautytalk met Viv: deze week Vivian zelf!
20 juli 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –