Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
10 juli 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –