Als je trek hebt in een echt vullende simpele maaltijd vol met vezels dan is dit een heerlijk receptje. Als je een boon liefhebber bent zul je trouwens van deze rode bonen wortel salade met dille smullen.
“Bonen zijn geweldig”
Ik vind dat bonen helaas een slechte reputatie hebben. Ze zijn goedkoop en het zorgt voor winderigheid, toch? Misschien is dat de reden waarom in de meeste restaurants bonen niet de belangrijkste ingrediënt op je bordje zijn? Maar bonen zijn geweldig. Ze zijn het ultieme bewijs dat gezond eten eenvoudig, goedkoop, lekker en veelzijdig is.
Rode (nier) bonen zitten vol met eiwitten, koper, ijzer en vezels. Ze bevatten ook magnesium, vitaminen B6 en zelfs calcium. Wist je dat witte “rode bonen” cannellini bonen zijn?
Bonen zijn perfect als je een beetje op je figuur wilt letten omdat ze zo vullend zijn. Dit zorgt ervoor dat je minder gaat snacken gedurende de dag.
Wat ik erg fijn vind om toe te voegen aan elke bonen salade zijn wortels. Ze zijn rijk aan vitaminen A en het geeft een knapperige zoete smaak aan deze salade. Oh, en ze zijn geweldig voor je hormonen.
Bonen, droog of uit blik hoor ik je denken.
Als je gaat voor de gedroogde bonen zorg er dan voor om ze lang genoeg te weken in water en om ze tevens lang genoeg te koken. Dus als je de tijd hebt om droge bonen te laten weken en te koken: doe het dan. Ze smaken nog veel beter dan uit een potje. Maar als je net als ik haast hebt ga dan voor de bonen uit een glazen pot (liefst zonder toegevoegde zout en suikers).
Zodra alle smaken lekker in de bonen getrokken zijn is deze salade heerlijk. Bonen saai? Ik dacht het niet! Je kunt voor dit recept natuurlijk gebruik maken van allerlei soorten bonen zoals kikkererwten, witte bonen, tuinbonen of linzen.
Voor twee grote kommen salade heb je het volgende nodig:
- 300 gram rode bonen
- 3 theelepels (gedroogde) dille
- 3 grote wortelen (geraspt of door de keukenmachine gehaald)
- gedroogde peterselie
- 1 eetlepel azijn naar smaak (ik gebruikte wijnazijn) en/of sap van een citroen
- snufje peper en zout
- snufje gedroogde knoflook
- een theelepel olijfolie
- 80 gram (een kopje) gekookte quinoa
- 1 avocado (halfje per persoon)
Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed totdat alle bonen goed bedekt zijn met de overige ingrediënten. Giet de bonen salade in een serveer kom, dek af en plaats in de koelkast zodat de salade lekker kan marineren (voor minstens een half uur). Serveer koel. Dit is ook de volgende dag heerlijk. Deze salade kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
21 januari 2016
Get fit with HIIT
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
29 april 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –