Over eieren bestaan veel verschillende beweringen. De adviezen variëren van maximaal 2 eieren per week tot 1-2 eieren per dag. De meeste mensen beperken zich tot 1 à 2 eieren per week. Vooral omdat er nog steeds wordt gezegd dat je van ei dik kan worden en het slecht zou zijn voor je cholesterol. Inmiddels is het tegendeel bewezen en is gebleken dat je best elke dag een (biologisch) eitje kunt eten. Elke dag een eitje tikken, heeft zelfs meerdere voordelen voor je gezondheid.
Voordeel 1: Gezonde vetten
Een ei, en dan vooral de dooier, bevat veel gezonde vetten. Deze gezonde vetten zorgen er voor dat onze vetverbrandingshormonen hun werk kunnen doen. Door eieren te eten, stimuleer je dus juist de vetverbranding.
Voordeel 2: Minder honger en afvallen
De eidooier bevat heel veel microvoedingsstoffen per calorie. Hierdoor is de dooier erg voedzaam en zul je minder snel honger krijgen. Als je daarnaast één keer per dag je maaltijd uit hoofdzakelijk eieren laat bestaan, kan dat bijdragen aan een beter afvalproces. Eieren zijn, in tegenstelling tot brood, glutenvrij, waardoor je darmen ook minder hard hoeven te werken.
Voordeel 3: Omega 3
Het eten van eieren draagt ook bij aan een betere hersen- en hartfunctie. Dit komt door de aanwezigheid van omega 3. Omega 3 zorgt niet alleen voor een goede hersen- en hartfunctie, maar gaat ook veroudering en ontstekingen tegen.
Voordeel 4: Goed cholesterol
In tegenstelling tot wat er beweerd wordt, verhoogt het eten van een ei, en dan vooral het eigeel, niet het slechte cholesterol. Het eten van een eitje heeft juist een positieve invloed op HDL: het goede cholesterol. HDL herstelt beschadigingen in je aderen, wat voor de algehele gezondheid erg van belang is.
Voordeel 5: Gezondheidsbommetje
Eieren zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten de vitamines A, B, C, D, E en K. Buiten deze vitamines zijn eieren ook rijk aan de vitamine B12 en zwavel. Beiden dragen bij aan een mooie huid, stevige nagels en gezond haar. Daarnaast zijn eieren zeer rijk aan eiwit en zijn daardoor een fijne aanvulling op je dagelijkse voeding.
Buiten de vitamines bevat eieren de stoffen tryptofaan en tyrosine. Deze stofjes stimuleren de aanmaak van serotonine. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat we ons prettig voelen. Tevens draagt de aanwezigheid van deze stofjes bij aan de aanmaak van melatonine. Het hormoon dat ons helpt om goed te slapen. Daarnaast bevat eieren ook nog de stof choline. Choline vermindert problemen aan hart- en bloedvaten en draagt bij aan een goede hersenfunctie. De aanwezigheid van choline zwangere vrouwen van belang, het draagt namelijk bij aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje.
Het regelmatig eten van eieren verlaagt de bloeddruk, verkleint de kans op staar en het vermindert de kans op borstkanker met 44%!
Wie wil er een eitje?
Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
7 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –