Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
5 oktober 2018
Viv’s detox
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
11 december 2014
Sporttrends 2015
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
9 augustus 2015
Herman over bonen
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
1 juli 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –