Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
20 juni 2016
3 x koffievervangers
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
5 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –