Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
23 juli 2016
GEZONDE ZOMERSE COCKTAILS
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
1 april 2015
Saoto soep
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
24 november 2014
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.
Ka –
Anoniem –