Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2014
Herfstige salade
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
13 oktober 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –