Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
3 december 2015
Ontgif je groenten
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
9 juni 2016
Rode linzensoep
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
17 december 2015
Strakke benen en billen?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
23 maart 2015
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Samantha –