Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
2 juli 2016
3 x ei love you
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
11 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –