Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
10 juni 2015
SLA: het kookboek
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
29 december 2017
De anti-kater pil
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
31 juli 2014
A kiwi a day…
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
9 augustus 2015
Herman over bonen
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
28 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –