Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
25 maart 2014
Presentatie coaching
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
21 januari 2023
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –