Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
20 juni 2016
3 x koffievervangers
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
3 juli 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –