Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
31 juli 2014
A kiwi a day…
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
29 april 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –