Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
10 november 2015
Viv Health Event
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
1 december 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –