Onze levens zijn snel vol, we willen alles. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er doorheen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.
Stabiele bloedsuikerspiegel
De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten. We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.
Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.
8 tips om energie-dips te voorkomen
- Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
- Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren.
- Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
- Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of een groene smoothie.
- Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
- Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
- Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
- Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.
Tekst: Jesse van der Velde
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
28 oktober 2014
Eetdagboek review
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
7 maart 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –