Onze levens zijn snel vol, we willen alles. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er doorheen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.
Stabiele bloedsuikerspiegel
De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten. We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.
Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.
8 tips om energie-dips te voorkomen
- Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
- Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren.
- Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
- Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of een groene smoothie.
- Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
- Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
- Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
- Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.
Tekst: Jesse van der Velde
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
2 juli 2014
Aan het infuus
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
12 december 2014
15 foods voor 2015
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
31 juli 2014
A kiwi a day…
29 december 2017
De anti-kater pil
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
21 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –