Onze levens zijn snel vol, we willen alles. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er doorheen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.
Stabiele bloedsuikerspiegel
De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten. We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.
Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.
8 tips om energie-dips te voorkomen
- Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
- Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren.
- Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
- Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of een groene smoothie.
- Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
- Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
- Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
- Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.
Tekst: Jesse van der Velde
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
11 december 2014
Sporttrends 2015
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
31 juli 2014
A kiwi a day…
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
1 april 2015
Saoto soep
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
12 september 2017
Recept: good for the brains food
20 juni 2015
Lazy Sushi
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
16 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –