Onze levens zijn snel vol, we willen alles. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er doorheen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.
Stabiele bloedsuikerspiegel
De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten. We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.
Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.
8 tips om energie-dips te voorkomen
- Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
- Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren.
- Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
- Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of een groene smoothie.
- Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
- Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
- Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
- Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.
Tekst: Jesse van der Velde
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
18 augustus 2015
Slanke salade
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
22 mei 2015
Smaak en kleuren
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
27 december 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –