Meer dan 55 ziekten zijn gelinkt aan gluten (het eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge en gerst). Echter wordt naar schatting bij zo’n 95% van de mensen de glutenintolerantie of coeliakie niet geconstateerd. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedereen even goed reageert op gluten. Als je last hebt van onderstaande symptomen kan dit heel goed betekenen dat dit niet ideaal is voor jou.
- Spijsverteringsproblemen, zoals: gas, een opgeblazen gevoel, diarree maar ook obstipatie. Vooral kinderen krijgen te maken met constipatie als zij gluten niet goed verdragen.
- Keratosis Pilaris, beter bekend als kippenvel op de achterkant van je armen. Dit is meestal het gevolg van een tekort aan vetzuren en een vitamine A tekort. Wat weer komt door beschadigde darmen door het eten van gluten.
- Vermoeidheid of brain fog.
- Een diagnostisering van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, artritis, colitis ulcerosa, psoriasis of sclerodermie.
- Neurologische symptomen zoals duizeligheid of je uit balans voelen.
- Hormoon onbalans zoals PMS, PCOS, of onverklaarbare onvruchtbaarheid.
- Migraine of hoofdpijn.
- De diagnose van chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Dit betekent eigenlijk dat er geen exacte verklaring kan worden vastgesteld voor de vermoeidheid of pijn.
- Laaggradige ontstekingen, zwellingen, pijn in gewrichten (vingers, knieën of heupen).
- Moodswings zoals angst, depressieve gevoelens en ADD.
Hoe kom ik erachter of ik intolerant ben voor gluten?
Je kunt dit zelf makkelijk testen door een eliminatiedieet te doen. Eet bijvoorbeeld 2 tot 3 weken helemaal geen gluten en kijk hoe je je voelt. Je kunt ze hierna herintroduceren en bekijken hoe je je dan voelt. Houd er rekening mee dat het soms erg lang duurt voordat de gluten volledig uit ons systeem weg zijn. Des te langer je gluten elimineert wellicht des te beter! Twijfel je nog steeds over of gluten een boosdoener zijn voor jou? Ga op verder onderzoek uit met een voedingsdeskundige.
LEES OOK: Dit zijn de 5 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
21 januari 2016
Get fit with HIIT
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
9 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –