Meer dan 55 ziekten zijn gelinkt aan gluten (het eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge en gerst). Echter wordt naar schatting bij zo’n 95% van de mensen de glutenintolerantie of coeliakie niet geconstateerd. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedereen even goed reageert op gluten. Als je last hebt van onderstaande symptomen kan dit heel goed betekenen dat dit niet ideaal is voor jou.
- Spijsverteringsproblemen, zoals: gas, een opgeblazen gevoel, diarree maar ook obstipatie. Vooral kinderen krijgen te maken met constipatie als zij gluten niet goed verdragen.
- Keratosis Pilaris, beter bekend als kippenvel op de achterkant van je armen. Dit is meestal het gevolg van een tekort aan vetzuren en een vitamine A tekort. Wat weer komt door beschadigde darmen door het eten van gluten.
- Vermoeidheid of brain fog.
- Een diagnostisering van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, artritis, colitis ulcerosa, psoriasis of sclerodermie.
- Neurologische symptomen zoals duizeligheid of je uit balans voelen.
- Hormoon onbalans zoals PMS, PCOS, of onverklaarbare onvruchtbaarheid.
- Migraine of hoofdpijn.
- De diagnose van chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Dit betekent eigenlijk dat er geen exacte verklaring kan worden vastgesteld voor de vermoeidheid of pijn.
- Laaggradige ontstekingen, zwellingen, pijn in gewrichten (vingers, knieën of heupen).
- Moodswings zoals angst, depressieve gevoelens en ADD.
Hoe kom ik erachter of ik intolerant ben voor gluten?
Je kunt dit zelf makkelijk testen door een eliminatiedieet te doen. Eet bijvoorbeeld 2 tot 3 weken helemaal geen gluten en kijk hoe je je voelt. Je kunt ze hierna herintroduceren en bekijken hoe je je dan voelt. Houd er rekening mee dat het soms erg lang duurt voordat de gluten volledig uit ons systeem weg zijn. Des te langer je gluten elimineert wellicht des te beter! Twijfel je nog steeds over of gluten een boosdoener zijn voor jou? Ga op verder onderzoek uit met een voedingsdeskundige.
LEES OOK: Dit zijn de 5 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
30 september 2015
Glutenvrije maand
8 maart 2016
Detox kan elke dag
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
12 juni 2014
Frisse juice
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
16 november 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –