Meer dan 55 ziekten zijn gelinkt aan gluten (het eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge en gerst). Echter wordt naar schatting bij zo’n 95% van de mensen de glutenintolerantie of coeliakie niet geconstateerd. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedereen even goed reageert op gluten. Als je last hebt van onderstaande symptomen kan dit heel goed betekenen dat dit niet ideaal is voor jou.

  1. Spijsverteringsproblemen, zoals: gas, een opgeblazen gevoel, diarree maar ook obstipatie. Vooral kinderen krijgen te maken met constipatie als zij gluten niet goed verdragen.
  2. Keratosis Pilaris, beter bekend als kippenvel op de achterkant van je armen. Dit is meestal het gevolg van een tekort aan vetzuren en een vitamine A tekort. Wat weer komt door beschadigde darmen door het eten van gluten.
  3. Vermoeidheid of brain fog. 
  4. Een diagnostisering van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, artritis, colitis ulcerosa, psoriasis of sclerodermie.
  5. Neurologische symptomen zoals duizeligheid of je uit balans voelen.
  6. Hormoon onbalans zoals PMS, PCOS, of onverklaarbare onvruchtbaarheid.
  7. Migraine of hoofdpijn.
  8. De diagnose van chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Dit betekent eigenlijk dat er geen exacte verklaring kan worden vastgesteld voor de vermoeidheid of pijn.
  9. Laaggradige ontstekingen, zwellingen, pijn in gewrichten (vingers, knieën of heupen).
  10. Moodswings zoals angst, depressieve gevoelens en ADD.

Hoe kom ik erachter of ik intolerant ben voor gluten?

Je kunt dit zelf makkelijk testen door een eliminatiedieet te doen. Eet bijvoorbeeld 2 tot 3 weken helemaal geen gluten en kijk hoe je je voelt. Je kunt ze hierna herintroduceren en bekijken hoe je je dan voelt. Houd er rekening mee dat het soms erg lang duurt voordat de gluten volledig uit ons systeem weg zijn. Des te langer je gluten elimineert wellicht des te beter! Twijfel je nog steeds over of gluten een boosdoener zijn voor jou? Ga op verder onderzoek uit met een voedingsdeskundige.

LEES OOK: Dit zijn de 5 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten