Meer dan 55 ziekten zijn gelinkt aan gluten (het eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge en gerst). Echter wordt naar schatting bij zo’n 95% van de mensen de glutenintolerantie of coeliakie niet geconstateerd. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedereen even goed reageert op gluten. Als je last hebt van onderstaande symptomen kan dit heel goed betekenen dat dit niet ideaal is voor jou.
- Spijsverteringsproblemen, zoals: gas, een opgeblazen gevoel, diarree maar ook obstipatie. Vooral kinderen krijgen te maken met constipatie als zij gluten niet goed verdragen.
- Keratosis Pilaris, beter bekend als kippenvel op de achterkant van je armen. Dit is meestal het gevolg van een tekort aan vetzuren en een vitamine A tekort. Wat weer komt door beschadigde darmen door het eten van gluten.
- Vermoeidheid of brain fog.
- Een diagnostisering van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, artritis, colitis ulcerosa, psoriasis of sclerodermie.
- Neurologische symptomen zoals duizeligheid of je uit balans voelen.
- Hormoon onbalans zoals PMS, PCOS, of onverklaarbare onvruchtbaarheid.
- Migraine of hoofdpijn.
- De diagnose van chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Dit betekent eigenlijk dat er geen exacte verklaring kan worden vastgesteld voor de vermoeidheid of pijn.
- Laaggradige ontstekingen, zwellingen, pijn in gewrichten (vingers, knieën of heupen).
- Moodswings zoals angst, depressieve gevoelens en ADD.
Hoe kom ik erachter of ik intolerant ben voor gluten?
Je kunt dit zelf makkelijk testen door een eliminatiedieet te doen. Eet bijvoorbeeld 2 tot 3 weken helemaal geen gluten en kijk hoe je je voelt. Je kunt ze hierna herintroduceren en bekijken hoe je je dan voelt. Houd er rekening mee dat het soms erg lang duurt voordat de gluten volledig uit ons systeem weg zijn. Des te langer je gluten elimineert wellicht des te beter! Twijfel je nog steeds over of gluten een boosdoener zijn voor jou? Ga op verder onderzoek uit met een voedingsdeskundige.
LEES OOK: Dit zijn de 5 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
2 juli 2014
Aan het infuus
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
2 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –