Meer dan 55 ziekten zijn gelinkt aan gluten (het eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge en gerst). Echter wordt naar schatting bij zo’n 95% van de mensen de glutenintolerantie of coeliakie niet geconstateerd. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedereen even goed reageert op gluten. Als je last hebt van onderstaande symptomen kan dit heel goed betekenen dat dit niet ideaal is voor jou.
- Spijsverteringsproblemen, zoals: gas, een opgeblazen gevoel, diarree maar ook obstipatie. Vooral kinderen krijgen te maken met constipatie als zij gluten niet goed verdragen.
- Keratosis Pilaris, beter bekend als kippenvel op de achterkant van je armen. Dit is meestal het gevolg van een tekort aan vetzuren en een vitamine A tekort. Wat weer komt door beschadigde darmen door het eten van gluten.
- Vermoeidheid of brain fog.
- Een diagnostisering van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, artritis, colitis ulcerosa, psoriasis of sclerodermie.
- Neurologische symptomen zoals duizeligheid of je uit balans voelen.
- Hormoon onbalans zoals PMS, PCOS, of onverklaarbare onvruchtbaarheid.
- Migraine of hoofdpijn.
- De diagnose van chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Dit betekent eigenlijk dat er geen exacte verklaring kan worden vastgesteld voor de vermoeidheid of pijn.
- Laaggradige ontstekingen, zwellingen, pijn in gewrichten (vingers, knieën of heupen).
- Moodswings zoals angst, depressieve gevoelens en ADD.
Hoe kom ik erachter of ik intolerant ben voor gluten?
Je kunt dit zelf makkelijk testen door een eliminatiedieet te doen. Eet bijvoorbeeld 2 tot 3 weken helemaal geen gluten en kijk hoe je je voelt. Je kunt ze hierna herintroduceren en bekijken hoe je je dan voelt. Houd er rekening mee dat het soms erg lang duurt voordat de gluten volledig uit ons systeem weg zijn. Des te langer je gluten elimineert wellicht des te beter! Twijfel je nog steeds over of gluten een boosdoener zijn voor jou? Ga op verder onderzoek uit met een voedingsdeskundige.
LEES OOK: Dit zijn de 5 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
15 februari 2017
FRIET
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
25 maart 2015
De vetfluisteraar
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
6 oktober 2014
Eetdagboek review
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
23 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –