Een goed ontbijt is erg belangrijk. Maar wat kies je: Yoghurt? Kwark? Weet je dat kwark eigenlijk een soort kaas is? Het wordt ook wel Hüttenkäse genoemd.
Hoe ontstaat kwark?
De kaasmakerij begon als een simpele manier om de overvloed van het melkseizoen te conserveren. Het komt tot stand door melk te stremmen en een groot deel van het water te verwijderen.
De drie hoofdingrediënten van kaas zijn melk, enzymen en bacteriën. De afkomst van de melk en het voer van deze dieren bepalen het soort kaas. Kaas maken gebeurt in een aantal stappen. In eerste instantie breken bacteriën het melksuiker af tot melkzuur. Vervolgens wordt tijdens dit proces het stremsel toegevoegd. Dit stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat het caseïne verteerd wordt. Na het stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort kwarkzak uitgelekt. Uiteindelijk blijft er maar een derde van de begin hoeveelheid over en dit is de kwark.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde voeding heeft een zeer positief effect op onze gezondheid. Het zorgt voor een betere vertering, opname en verwerking van voedingsmiddelen. De smaak van voedingsmiddelen verbeterd door fermentatie en ze werken als probiotica. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn.
Kwark bevat calcium wat een mineraal is dat onder andere zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Ook zit er vitamine K2 in kwark, wat weer zorgt voor schone bloedvaten.
Weet je trouwens dat kaas eten tandbederf vertraagt? Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Waarschijnlijk wordt de zuurproductie die veroorzaakt wordt door bacteriën tijdens een maaltijd geremd door het eten van kaas.
Het nadeel van kwark
Kwark heeft een hoog caseïne gehalte. Deze caseïne-eiwitten worden afgebroken tot kleinere moleculen die een gevoeligheidsreactie kunnen geven. Denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en uitslag. Weet je trouwens dat caseïne vroeger uit de wrongel werd gehaald om er caseïnelijm van te maken? Slijmvorming na het eten van zuivelproducten, is de reactie van ons lichaam op deze lijmstof.
Welke kwark kunnen we het beste eten?
Er zijn ontzettend veel varianten in de winkel te koop. Helaas is echte kwark haast niet meer verkrijgbaar. Er wordt vaak een melkproduct aan toegevoegd. Zelfs kwark dat wordt verkocht als volle kwark bestaat meestal uit magere kwark met room of een andere toevoeging waardoor het vetgehalte hoger wordt. De voedingswaarden van volle, halfvolle en magere kwark verschillen nogal. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten (caseïne), die een verzadigende werking hebben. De halfvolle en volle varianten leveren vooral meer energie. Dit komt omdat er aan magere kwark melkvet of room wordt toegevoegd om er een halfvolle of volle kwark van te maken. Dit is dus anders dan dat je zou denken.
Vet is trouwens niet slecht. Ook verzadigd vet is niet slecht, ondanks de slechte naam die het heeft. We hebben alle soorten vet nodig, met uitzondering van de industriële vetten. Vet wordt pas slecht als we er te veel van eten of wanneer er geen balans meer is tussen de verschillende soorten.
Naast volle, halfvolle en magere kwark zijn er nog allerlei smaakvarianten te koop. De varianten met allerlei smaakjes of fruit kunnen we beter mijden, want deze bevatten vooral veel suiker. Zelfs de zogenaamde soorten met 0% vet en zonder toegevoegde suiker zitten vol met kunstmatige stoffen. Bekijk het etiket maar eens als je twijfelt welke kwark je moet kopen. Hoe minder ingrediënten des te beter.
Dus, kwark of yoghurt?
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard! Je kunt wel kiezen voor yoghurt omdat dit ‘lichter’ is, maar als je na een half uur al weer trek hebt – schiet het niet op. Kies daarom voor het product waar je zin in hebt! Anders bestaat er namelijk een kans dat je ontevreden bent en weer opzoek gaat naar iets anders om te snaaien.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
9 augustus 2015
Herman over bonen
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
15 januari 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –