Een goed ontbijt is erg belangrijk. Maar wat kies je: Yoghurt? Kwark? Weet je dat kwark eigenlijk een soort kaas is? Het wordt ook wel Hüttenkäse genoemd.
Hoe ontstaat kwark?
De kaasmakerij begon als een simpele manier om de overvloed van het melkseizoen te conserveren. Het komt tot stand door melk te stremmen en een groot deel van het water te verwijderen.
De drie hoofdingrediënten van kaas zijn melk, enzymen en bacteriën. De afkomst van de melk en het voer van deze dieren bepalen het soort kaas. Kaas maken gebeurt in een aantal stappen. In eerste instantie breken bacteriën het melksuiker af tot melkzuur. Vervolgens wordt tijdens dit proces het stremsel toegevoegd. Dit stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat het caseïne verteerd wordt. Na het stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort kwarkzak uitgelekt. Uiteindelijk blijft er maar een derde van de begin hoeveelheid over en dit is de kwark.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde voeding heeft een zeer positief effect op onze gezondheid. Het zorgt voor een betere vertering, opname en verwerking van voedingsmiddelen. De smaak van voedingsmiddelen verbeterd door fermentatie en ze werken als probiotica. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn.
Kwark bevat calcium wat een mineraal is dat onder andere zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Ook zit er vitamine K2 in kwark, wat weer zorgt voor schone bloedvaten.
Weet je trouwens dat kaas eten tandbederf vertraagt? Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Waarschijnlijk wordt de zuurproductie die veroorzaakt wordt door bacteriën tijdens een maaltijd geremd door het eten van kaas.
Het nadeel van kwark
Kwark heeft een hoog caseïne gehalte. Deze caseïne-eiwitten worden afgebroken tot kleinere moleculen die een gevoeligheidsreactie kunnen geven. Denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en uitslag. Weet je trouwens dat caseïne vroeger uit de wrongel werd gehaald om er caseïnelijm van te maken? Slijmvorming na het eten van zuivelproducten, is de reactie van ons lichaam op deze lijmstof.
Welke kwark kunnen we het beste eten?
Er zijn ontzettend veel varianten in de winkel te koop. Helaas is echte kwark haast niet meer verkrijgbaar. Er wordt vaak een melkproduct aan toegevoegd. Zelfs kwark dat wordt verkocht als volle kwark bestaat meestal uit magere kwark met room of een andere toevoeging waardoor het vetgehalte hoger wordt. De voedingswaarden van volle, halfvolle en magere kwark verschillen nogal. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten (caseïne), die een verzadigende werking hebben. De halfvolle en volle varianten leveren vooral meer energie. Dit komt omdat er aan magere kwark melkvet of room wordt toegevoegd om er een halfvolle of volle kwark van te maken. Dit is dus anders dan dat je zou denken.
Vet is trouwens niet slecht. Ook verzadigd vet is niet slecht, ondanks de slechte naam die het heeft. We hebben alle soorten vet nodig, met uitzondering van de industriële vetten. Vet wordt pas slecht als we er te veel van eten of wanneer er geen balans meer is tussen de verschillende soorten.
Naast volle, halfvolle en magere kwark zijn er nog allerlei smaakvarianten te koop. De varianten met allerlei smaakjes of fruit kunnen we beter mijden, want deze bevatten vooral veel suiker. Zelfs de zogenaamde soorten met 0% vet en zonder toegevoegde suiker zitten vol met kunstmatige stoffen. Bekijk het etiket maar eens als je twijfelt welke kwark je moet kopen. Hoe minder ingrediënten des te beter.
Dus, kwark of yoghurt?
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard! Je kunt wel kiezen voor yoghurt omdat dit ‘lichter’ is, maar als je na een half uur al weer trek hebt – schiet het niet op. Kies daarom voor het product waar je zin in hebt! Anders bestaat er namelijk een kans dat je ontevreden bent en weer opzoek gaat naar iets anders om te snaaien.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
17 september 2015
Ontbijt ijs
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
13 oktober 2018
Sushi omelet
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
21 april 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –