Het je last van een bijnieruitputting? Met een bijnieruitputting is niet alleen je hormonale systeem uit balans, maar heb je vaak ook tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen. Er zijn een aantal vitamines en mineralen in het bijzonder waar mensen met bijnieruitputting een tekort aan kunnen hebben.

Vitamine C

Je bijnieren hebben veel voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, maar wellicht is Vitamine C wel de belangrijkste van allemaal. De productie van bijnierhormonen zijn afhankelijk van voldoende Vitamine C. Met name in tijden van stress neemt je vitamine C behoefte alleen maar toe. Een hogere vitamine C inname is dus ondersteunend voor je hormonale stelsel. Heb je last van een bijnieruitputting? Dan kan dit een eerste stap zijn om je bijnieren weer te activeren.

Vitamine B3, B5, B6

Alle B vitamines in een Vitamine B complex ondersteunen je bijnieren. Maar vitamines B3, B5 en B6 zijn in het bijzonder van belang. Deze 3 vitamines verbeteren o.a. de bijnierfunctie, voorkomen beschadiging, stimuleren een goede nachtrust, balanceren de hormoonwaardes en verhogen de cortisol productie.

Magnesium

Ook magnesium is een essentieel element voor de aanmaak van bijnierhormonen en bijna iedereen met bijnieruitputting heeft er een tekort aan. Een tekort aan magnesium kan je opmerken door symptomen als vermoeidheid of bijna nergens meer zin in hebben.

Voor een optimaal herstel is het van belang dat je via een evenwichtig voedingspatroon voldoende vitamines, mineralen en andere essentiële bouwstenen binnen krijgt. Daarnaast is er bekend dat probiotica en bepaalde kruiden een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het herstel van bijnieruitputting.

Probiotica

Probiotica kunnen niet alleen je spijsvertering verbeteren maar kunnen ook helpen om je stressniveau te verlagen. Als je spijsvertering verbetert, dan haalt je lichaam meer voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. Zoo krijgt je lichaam meer essentiële vitamines en mineralen binnen. Die kan je goed gebruiken om o.a. de hormonen te maken die je nodig hebt en om voldoende energie te hebben.

Kruiden

Kruiden kunnen een ondersteunende rol spelen bij herstel van Bijnieruitputting. Met name de zogenaamde adaptogene kruiden kunnen je een extra steun in de rug bieden. Adaptogene kruiden hebben een werking die je een beetje kan vergelijken met een thermostaat. Als het te warm is, zorgt de thermostaat dat de kamer koeler wordt, als het te koud is laat het de kamer warmer worden. Met die kruiden is het ongeveer zo. Als je lichaam een bepaalt hormoon teveel aanmaakt, zorgt een adaptogeen kruid dat dat verminderd wordt. Als je lichaam te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt zorgt het ervoor dat er meer aangemaakt wordt. Voorbeelden van adaptogene kruiden zijn: zouthoutwortel, rozewortel en maca.

Rhodiola

Heb je last van een bijnieruitputting dan is een ander specifiek kruid met een gunstig effect op bijnieruitputting Rhodiola. Dit kruid is in staat om de hormonale reacties op stress van het lichaam te reguleren. Wil je hier meer over weten?

Bekijk dan eens dit artikel dat wij er al eerder over schreven!

Wil je een supplement gaan gebruiken dan is het aan te raden dit eerst te overleggen met je arts of therapeut!

Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten