Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
9 juni 2016
Rode linzensoep
10 juli 2015
Voeding met Viv
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
30 september 2015
Glutenvrije maand
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
6 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –