Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
20 juni 2016
3 x koffievervangers
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
1 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –