Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
20 juni 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –