Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
10 november 2015
Viv Health Event
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
31 juli 2014
A kiwi a day…
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
28 oktober 2014
Eetdagboek review
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
12 maart 2015
Insecten als snack
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
17 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –