Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
17 december 2015
Strakke benen en billen?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
16 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –