Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.
Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!
Gezonde hersenen
We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.
We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.
Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?
Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
22 september 2015
Beste eitjes
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
11 september 2014
Eetdagboek review
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
13 augustus 2015
Homemade Hummus
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
10 juni 2015
Raw kokos snack
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
27 december 2021
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –