Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.
Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!
Gezonde hersenen
We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.
We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.
Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?
Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
29 oktober 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –