Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.
Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!
Gezonde hersenen
We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.
We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.
Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?
Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
25 juni 2015
Eivissa Food
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
14 maart 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –