Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.
Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!
Gezonde hersenen
We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.
We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.
Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?
Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
10 juni 2015
Raw kokos snack
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
10 juli 2015
Voeding met Viv
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
25 januari 2015
Glutenintolerantie
9 november 2014
Herfstige salade
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
22 juli 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –