Je hebt er vast weleens iets van gezien of gehoord of wie weet heb je het eens gedaan: wandklimmen. Klimmen is een onwijs stoere sport en ook jij kunt het doen! Mocht je jezelf geen held vinden en liever met een grote bocht om de klimmuur heen lopen, lees dan toch even verder. Deze positieve effecten van klimmen veranderen je van gedachte!
Wanneer je een klimmuur binnen gaat, zie je een grote speeltuin voor volwassenen. Hoge muren vol gekleurde grepen, mensen die als aapjes naar boven klimmen, swingende muziek en een vrolijke sfeer. Het is híerdoor meestal al super leuk om er gewoon een lekker speciaalbiertje te drinken en je ogen uit te kijken. Wil je het toch zelf ook de wand op, dan kan je het volgende verwachten.
9 redenen om te klimmen
- Je gaat oplossingsgericht en creatief denken. Klimmen is als puzzelen. Je puzzelt je de weg naar boven en kunt je weer speels en kind voelen en je hierdoor heerlijk vrij voelen.
- Het is krachttraining, maar dan leuk. Voor klimmen gebruik je je lichaam op een heel andere manier dan bij andere sporten. Al spelend train je je lichaam en word je sterker.
- Klimmen maakt je hoofd leeg. Je bent helemaal in het moment, doordat je simpelweg niet anders kan. Al klimmend aan je boodschappenlijstje denken bijvoorbeeld: dat lukt je niet!
- Je traint je focus. Om te klimmen moet je focussen. Daarnaast kun je je telefoon niet bij je houden als je aan de muur hangt, en word je dus niet afgeleid door de buitenwereld. Soms ervaar je hierdoor een gevoel van tijdloosheid, waarbij je opgaat in wat je aan het doen bent.
- Klimmen vergroot je zelfvertrouwen. Doordat je steeds een beetje beter wordt in je techniek en sterker wordt, lukt het steeds een beetje beter om routes uit te klimmen en kun je steeds een hoger niveau uitklimmen. Het succesvol afronden van een route geeft een echte kick en een boost aan je zelfvertrouwen.
- Je wordt flexibel. Voor klimmen gebruik je je lichaam op een heel andere manier dan je gewend bent. Je spant en ontspant spieren waarvan je soms niet wist dat je ze had, komt in de gekste houdingen en maakt de spannendste bewegingen.
- Je synchroniseert je lichaam en geest. Om te kunnen klimmen moeten je lichaam en geest uitermate goed samenwerken. Zeker bij stukken in je route waarbij balans erg belangrijk is. Je verbetert langzaam dus ook je balans.
- Klimmen is goed voor je sociale leven. Over het algemeen zijn klimmers hele relaxte mensen, maar ze zijn wel uiteenlopend. Jong en oud kom je tegen in de klimhal. Het is een sport voor iedereen. Door deze gemeenschappelijke hobby raak je snel aan de praat met anderen en puzzel je samen je weg naar boven uit. Vaak zijn klimmers erg enthousiast over wat zij doen en dat werkt erg aanstekelijk en verbindend.
- Klimmen is als een spiegel. Ben jij vandaag niet goed in balans? Dan merk je dat op de muur. Zit je erg in je hoofd, dan zul je minder lekker klimmen. Ben je erg in problemen aan het denken, dan ben je vast minder flexibel die dag. Ben jij iemand die risico’s durft te nemen of zoek jij naar zekerheid? Ook dat zie je terug op de muur. Je kunt veel inzichten halen uit klimmen als je dit bewust doet.
Klimmen eng?
Natuurlijk kan klimmen erg eng lijken en die hoge muren zijn voor velen zeker intimiderend. Toch ga je niet onvoorbereid de muur op. Door middel van een basistraining leer je in vier weken de basis van het klimmen en vooral ook hoe je moet zekeren.
Bij het klimmen zit je met een touw vast aan een partner, die ervoor zorgt, dat als jij valt je in het touw blijft hangen. Belangrijk is het ook dat je je partner vertrouwt. Wanneer je goed controleert of je beiden goed vast zit aan het touw, kan er eigenlijk niks misgaan. Kortom: klimmen is een sport waarbij je veiligheid voorop moet stellen, manneer je dat doet, is er niks om bang voor te zijn. Het enige wat tussen jou en de verrassend positieve effecten van het klimmen instaat is een uitdaging om aan te gaan!
Niet overtuigd?
Ben je nog niet overtuigd dat klimmen iets voor jou is? Lees dan eens verder over andere sporten of yoga, hoelahoepen of wandelen.
Tekst door Marieke de Groot voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
5 maart 2016
Ultiem geluk
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
31 maart 2015
Gifvrij eten
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
15 februari 2017
FRIET
18 augustus 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –