Eetgewoontes aanpassen is lastig? Begin met iets kleins. Zoals: Meer water drinken. Voeg elke week iets toe en aan het einde van het jaar kijk je terug op 52 nieuwe eetgewoontes! En wist je dat de meeste gewoontes al na ongeveer drie weken volhouden zijn ingesleten in je brein?

Wij hebben hier alvast wat tips om je met die kleine veranderingen op weg te helpen.

Misverstand

“Als ik te weinig groente eet dan compenseer ik dat met fruit.”
Slim bedacht, maar jammer genoeg kunnen groenten en fruit elkaar niet vervangen. Al is niet precies duidelijk hoe, de verschillende gezonde voedingsstoffen in groente en fruit werken met elkaar samen. Je hebt dus beide nodig en zo veel mogelijk variatie.

Kies voor gebroken lijnzaad

Lijnzaad bevat veel anti-oxidanten, die het lichaam nodig heeft om gifstoffen te neutraliseren en te verwijderen. Ook is het rijk aan omega-3 vetzuren en voedingsvezels. Budgettip: Lijnzaad heeft ongeveer evenveel voedingswaarde als chiazaad, maar is veel goedkoper.

Eet regelmatig producten met zeewier

Eetbare wieren bevatten grote hoeveelheden vitamines, co-vitamines, spoorelementen, enzymen en essentiële aminozuren. Met name natuurvoedingswinkels verkopen producten met zeewier. Je kunt kelp noodles , zeewierpasta en chips uit zee (crackers gemaakt van zeewier) ook online bestellen bijvoorbeeld via Zeewierwinkel.nl. Ook lekker: de honderd procent plantaardige Dutch Weedburger.

Kies voor de hele vrucht in plaats van alleen het sap

Een glas sap bevat wel vitamines, maar geen of te weinig vezels. Eet liever de hele sinaasappel.

Laat je inspireren door “The Japanese way of living”

Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdjarigen ter wereld. Sowieso zijn Japanners een gezond volk. Slecht 2,9 procent van de vrouwen heeft overgewicht. De eetgewoontes van de Japanse Okinawanen onder meer: Geen zuivel, zeer weinig vlees en eieren, ontbijt met rijst, misosoep en een stukje vis. Voor de meeste Nederlanders nogal bewerkelijk. Maar toch valt er iets van hun goede gewoontes af te kijken. Japanners eten tot ze voor 80% procent vol zitten. Dit heet: “Hara hachi bu”.

Zet een schaal met fruit op tafel

Betrap je jezelf er steeds weer op dat je naar een ongezonde snack grijpt? Of minder dan twee stuks fruit per dag eet? Zet eens een grote schaal met veel kleurig en hapklaar fruit op tafel. Gewassen druiven, bosbessen, bananen, appels en sinaasappels. Zet de schaal goed in het zicht en je zult merken dat je vanzelf sneller naar een gezonde snack grijpt.

Drink een glas water na elk ander drankje

Dé manier om genoeg water en minder calorieën binnen te krijgen en natuurlijk een kater te voorkomen. Drink een glas water na elk ander drankje.

https://staging.vivonline.nl/citroenwater-tegen-nierstenen/

Zet elke dag een pot groene thee

Groene thee zou het verouderingsproces vertragen (en je krijgt er een gezonde huid van), hartproblemen helpen voorkomen, de spijsvertering verbetering, de vetverbranding stimuleren en de weerstand vergroten. Een hoop positieve dingen dus. Vul dagelijks een thermosfles met groene thee, zodat je zeker een paar koppen per dag drinkt.

Voeg Miso toe als smaakmaker

Miso is een supergezond hartig Japans goedje van gefermenteerde soja of rijst. Miso bevat veel B-vitaminen, calcium en ijzer. Net als bij kaas geldt: hoe ouder (en donkerder van kleur), hoe sterker en unieker de smaak. Geschikt voor dressings, marinades, soepen en sauzen.

Drink elke dag 1 kop gemberthee

Gember is een zeer krachtige anti-oxidant bomvol, vezels, vitaminen en mineralen. De wortel is goed voor je spijsvertering en immuunsysteem en kan helpen om hoofdpijn, verkoudheid en griep te verjagen. Ook is het goed bij zwangerschapskwaaltjes zoals bijvoorbeeld misselijkheid of oprispingen. Laat geraspte verse gember trekken in gekookt water, eventueel met een kaneelstokje en wat citroensap. Je kunt ook koude gemberthee maken. Heerlijk voor in de zomer!

Tekst: Renée Beers voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten