Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 maart 2015
Insecten als snack
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
30 april 2014
ONE event!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
13 januari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –