Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
5 oktober 2018
Viv’s detox
2 juli 2014
Aan het infuus
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
31 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –