Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
4 december 2014
Foodtrends 2015
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
3 september 2015
Boerenkoolchips
8 mei 2014
Mom in shape
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
9 juni 2016
Rode linzensoep
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
9 september 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –