Weet jij je eigen bloedgroep? Dan hebben wij hier de voedingsmiddelen waarbij jij het beste gebaat bent of juist niet. Weet jij je eigen bloedgroep niet, maar zou je deze wel graag willen weten? Geef dit even aan bij je huisarts.
Natuurgeneeskundige Peter D’Adamo heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroep, voeding en levensstijl. In eerste instantie was hij geïnspireerd door zijn vader, die had gemerkt dat iedereen anders reageerde op zijn voorgeschreven vegetarische of vetarme diëten. Hij concludeerde dat bloed de fundamentele voedingsbron is van het lichaam. Daarvan uitgaande zou dan een of ander aspect van het bloed misschien kunnen helpen om die verschillen te verduidelijken. Na talloze patiënten te hebben gezien in de loop der jaren, tekende zich een geleidelijk patroon af. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingsmiddelen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat mensen met bloedgroep A slecht reageerden op een eiwitrijk dieet. Ze voelden zich moe en ziek. Daarentegen bleken mensen met bloedgroep O juist bijzonder goed te reageren op een eiwitrijk dieet. Zij konden grotere krachtinspanningen leveren. Het bloedgroepdieet is gericht op het bereiken van een optimale energiebalans. Het past dus wel een beetje bij de orthomoleculaire voedingskunde. Er bestaat ook een boek over het bloedgroep dieet.
Er zijn vier soorten bloedgroepen: O, A, B en AB. De indicatie positief en negatief spelen hierbij geen rol. De bloedgroep AB is een zeldzame bloedgroep en heeft dan ook het meest uitgebreide dieet van de onderstaande bloedgroepen.
Mensen met bloedgroep O
Mensen met bloedgroep O zijn vaker ontstekingsgevoelig. In deze bloedgroep komen artritis, huideczeem en peesontstekingen veelvuldig voor. Deze mensen kunnen beter geen tarwe, andere granen of koolhydraten nemen. Deze producten werken namelijk ontstekingen in de hand. Het lichaam verzuurd hierdoor. Zij kunnen zich beter richten op eiwitten, waardoor zij betere prestaties zullen leveren. Bij mensen met deze bloedgroep komen allergieën en intoleranties ook het meest voor. Verder kunnen zijn beter kidneybonen, mais, witte bonen, kool, linzen, bloemkool, spruitjes, avocado’s, sinaasappelen en mosterd vermijden.
Mensen met groep A
Mensen met bloedgroep A kunnen beter vegetarisch eten geadviseerd met veel koolhydraten in de vorm van groenten/fruit en zuivel. Zij zouden geen of zo min mogelijk vlees, bruine bonen, zuivel, lima bonen en tarwe moeten eten.
Mensen met groep B
Mensen met bloedgroep B zijn gebaat bij een heel gevarieerd dieet, bestaande uit vlees, vis, groenten en granen. Zij moeten er voor zorgen dat ze geen of weinig pinda’s, zaden, tarwe, linzen, sesam en boekweit consumeren.
Mensen met groep AB
Mensen met deze bloedgroep komen het best tot hun recht door het eten van lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas. Zij moeten als het even kan rood vlees, lima bonen, mais, bruine bonen, zaden en boekweit vermijden. Het bloedgroepdieet was in principe gericht op een betere spijsvertering en gewichtsverlies. Maar in de orthomoleculaire voedingskunde en de natuurgeneeskunde is er inmiddels succesvol onderzoek gedaan naar de bijkomende voordelen van deze specifieke voedingsmiddelen bij iedere bloedgroep.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: CIVAS opleidingsinstituut en bloedgroepdieet.org
Wil je meer weten over bijvoorbeeld een stabiele bloedsuikerspiegel? Lees dan dit artikel!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
20 juni 2015
Lazy Sushi
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
26 januari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –