Weet jij je eigen bloedgroep? Dan hebben wij hier de voedingsmiddelen waarbij jij het beste gebaat bent of juist niet. Weet jij je eigen bloedgroep niet, maar zou je deze wel graag willen weten? Geef dit even aan bij je huisarts.
Natuurgeneeskundige Peter D’Adamo heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroep, voeding en levensstijl. In eerste instantie was hij geïnspireerd door zijn vader, die had gemerkt dat iedereen anders reageerde op zijn voorgeschreven vegetarische of vetarme diëten. Hij concludeerde dat bloed de fundamentele voedingsbron is van het lichaam. Daarvan uitgaande zou dan een of ander aspect van het bloed misschien kunnen helpen om die verschillen te verduidelijken. Na talloze patiënten te hebben gezien in de loop der jaren, tekende zich een geleidelijk patroon af. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingsmiddelen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat mensen met bloedgroep A slecht reageerden op een eiwitrijk dieet. Ze voelden zich moe en ziek. Daarentegen bleken mensen met bloedgroep O juist bijzonder goed te reageren op een eiwitrijk dieet. Zij konden grotere krachtinspanningen leveren. Het bloedgroepdieet is gericht op het bereiken van een optimale energiebalans. Het past dus wel een beetje bij de orthomoleculaire voedingskunde. Er bestaat ook een boek over het bloedgroep dieet.
Er zijn vier soorten bloedgroepen: O, A, B en AB. De indicatie positief en negatief spelen hierbij geen rol. De bloedgroep AB is een zeldzame bloedgroep en heeft dan ook het meest uitgebreide dieet van de onderstaande bloedgroepen.
Mensen met bloedgroep O
Mensen met bloedgroep O zijn vaker ontstekingsgevoelig. In deze bloedgroep komen artritis, huideczeem en peesontstekingen veelvuldig voor. Deze mensen kunnen beter geen tarwe, andere granen of koolhydraten nemen. Deze producten werken namelijk ontstekingen in de hand. Het lichaam verzuurd hierdoor. Zij kunnen zich beter richten op eiwitten, waardoor zij betere prestaties zullen leveren. Bij mensen met deze bloedgroep komen allergieën en intoleranties ook het meest voor. Verder kunnen zijn beter kidneybonen, mais, witte bonen, kool, linzen, bloemkool, spruitjes, avocado’s, sinaasappelen en mosterd vermijden.
Mensen met groep A
Mensen met bloedgroep A kunnen beter vegetarisch eten geadviseerd met veel koolhydraten in de vorm van groenten/fruit en zuivel. Zij zouden geen of zo min mogelijk vlees, bruine bonen, zuivel, lima bonen en tarwe moeten eten.
Mensen met groep B
Mensen met bloedgroep B zijn gebaat bij een heel gevarieerd dieet, bestaande uit vlees, vis, groenten en granen. Zij moeten er voor zorgen dat ze geen of weinig pinda’s, zaden, tarwe, linzen, sesam en boekweit consumeren.
Mensen met groep AB
Mensen met deze bloedgroep komen het best tot hun recht door het eten van lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas. Zij moeten als het even kan rood vlees, lima bonen, mais, bruine bonen, zaden en boekweit vermijden. Het bloedgroepdieet was in principe gericht op een betere spijsvertering en gewichtsverlies. Maar in de orthomoleculaire voedingskunde en de natuurgeneeskunde is er inmiddels succesvol onderzoek gedaan naar de bijkomende voordelen van deze specifieke voedingsmiddelen bij iedere bloedgroep.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: CIVAS opleidingsinstituut en bloedgroepdieet.org
Wil je meer weten over bijvoorbeeld een stabiele bloedsuikerspiegel? Lees dan dit artikel!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
6 september 2016
Keltisch zeezout
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
12 december 2014
15 foods voor 2015
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
30 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –