Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
12 september 2017
Recept: good for the brains food
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
8 mei 2014
Mom in shape
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
3 september 2015
Boerenkoolchips
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
10 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –