Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
9 juni 2016
Rode linzensoep
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
30 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –