Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
10 juni 2015
Raw kokos snack
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
12 september 2017
Recept: good for the brains food
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
8 oktober 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –