Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
18 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –