Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
12 december 2014
15 foods voor 2015
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
28 oktober 2014
Eetdagboek review
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
29 december 2017
De anti-kater pil
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
27 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –