Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
9 november 2014
Herfstige salade
2 juli 2014
Aan het infuus
11 september 2014
Eetdagboek review
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
1 september 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –