Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
8 maart 2016
Detox kan elke dag
4 oktober 2017
Help mij water drinken
4 december 2014
Foodtrends 2015
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
22 mei 2015
Smaak en kleuren
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
20 juni 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –