Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
8 maart 2016
Detox kan elke dag
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
28 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –