Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
9 juni 2016
Rode linzensoep
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
18 augustus 2015
Slanke salade
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
2 juli 2016
3 x ei love you
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
23 mei 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –