Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
21 augustus 2017
Avocado risotto
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
20 oktober 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –