Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
26 augustus 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –