Essentiële en niet essentiële vetzuren? Omega 3, 6 en 9? Zie jij door de bomen het bos nog? Dat dachten we al! Daarom hieronder een heldere uitleg.
De juiste balans in omega’s essentiële vetzuren
Essentiële- en niet-essentiële vetzuren
Er zijn essentiële- en niet-essentiële vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. De naam essentieel is gegeven, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.
Omega-3
Omega-3 zijn van die essentiële vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn de paradepaardjes van omega-3. Zij zijn onder andere van belang voor het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. Omdat het omzetten van ALA in EPA/DHA zo moeizaam gaat en beperkt is moet je deze ook via voeding en/of suppletie tot je nemen. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.
Omega-6
Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linzolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.
Omega-9
Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheidsbevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.
Verhouding
Het mensenlichaam is een goed geoliede machine, die het beste functioneert als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge intake namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.
Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de intake van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op de paradepaardjes EPA en DHA, door het eten van vette vis of algen. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben.
Omega 3 supplement
Zoals gezegd, kan het zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook een visolie supplementen te nemen.
Ik kies zelf liever voor een vegan variant op basis van algen-olie. Algen zijn de primaire en hiermee zuiverste bron van de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Daarom kies ik voor deze vegan versie van deze gezonde meervoudig onverzadigde vetten. En het is ook de meest duurzaamste optie voor het milieu.
Alles lezen over de voordelen van een algen-omega 3 in vergelijking met een gewone visolie capsulie?
Bekijk dan dit artikel van Rineke Dijkinga waarin ze alles uitlegt.
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
1 juli 2016
VEGAN OREO!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
25 maart 2014
Presentatie coaching
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
27 november 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –