Essentiële en niet essentiële vetzuren? Omega 3, 6 en 9? Zie jij door de bomen het bos nog? Dat dachten we al! Daarom hieronder een heldere uitleg.
De juiste balans in omega’s essentiële vetzuren
Essentiële- en niet-essentiële vetzuren
Er zijn essentiële- en niet-essentiële vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. De naam essentieel is gegeven, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.
Omega-3
Omega-3 zijn van die essentiële vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn de paradepaardjes van omega-3. Zij zijn onder andere van belang voor het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. Omdat het omzetten van ALA in EPA/DHA zo moeizaam gaat en beperkt is moet je deze ook via voeding en/of suppletie tot je nemen. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.
Omega-6
Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linzolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.
Omega-9
Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheidsbevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.
Verhouding
Het mensenlichaam is een goed geoliede machine, die het beste functioneert als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge intake namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.
Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de intake van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op de paradepaardjes EPA en DHA, door het eten van vette vis of algen. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben.
Omega 3 supplement
Zoals gezegd, kan het zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook een visolie supplementen te nemen.
Ik kies zelf liever voor een vegan variant op basis van algen-olie. Algen zijn de primaire en hiermee zuiverste bron van de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Daarom kies ik voor deze vegan versie van deze gezonde meervoudig onverzadigde vetten. En het is ook de meest duurzaamste optie voor het milieu.
Alles lezen over de voordelen van een algen-omega 3 in vergelijking met een gewone visolie capsulie?
Bekijk dan dit artikel van Rineke Dijkinga waarin ze alles uitlegt.
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
28 mei 2014
Bloemkool pizza
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
5 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –