L-Glutamine
L-Glutamine is een aminozuur (eiwit) wat een belangrijke rol speelt in vele stofwisselingsprocessen in het lichaam. L-Glutamine ondersteunt met name de darmen. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken, maar soms ontstaan er toch tekorten (bijvoorbeeld bij een voedselallergie, darmziekte, enz) en is het wijselijk om extra glutamine in te nemen. Tekorten aan glutamine kunnen onder andere zorgen voor spierbeschadigingen, darmbeschadigingen, eczeem en verzwakking van het immuunsysteem.
Het lichaam maakt zelf glutamine aan in
- De skeletspieren
- Longen
- Hersenen
- Vetweefsel
L-Glutamine als supplement
Mensen met bijvoorbeeld chronisch eczeem, (ook acne en puistjes) darmklachten en spierklachten hebben een verminderde aanmaak van glutamine en doen er dus goed aan om extra glutamine te slikken.
In de spieren van het skelet wordt het meeste glutamine aangemaakt. Omdat de waarde van glutamine lange tijd onderschat is geweest, is glutamine lange tijd beschouwd als niet relevante suppletie.
Functies van L-Glutamine
- Stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten
- Zuurbase balans van het lichaam (zodat ontstekingen geen kans kunnen krijgen)
- Regulering van het celvolume
- Herstel van maag-darm en slijmvliezen
- Energiebron voor de dunne darm en voor de cellen van het immuunsysteem
- Bouwstof voor glucose
- Vervoer van stikstof en afvoer van afvalstoffen
- Bevordert wondgenezing
Voor welke groepen mensen is het belangrijk om extra glutamine te slikken
- Mensen met Coeliakie/voedselallergieën voor het herstel van maag en darmen
- Mensen die (zwaar) sporten, voor het herstel van de spieren
- Mensen die last hebben van hun huid door eczeem/acne.
- Mensen met een ‘lekkende darm’
Glutamine IgA
In de slijmvliezen wordt met behulp van glutamine IgA aangemaakt. IgA is een antilichaam en speelt een rol in de aanpak van candida in de slijmvliezen. Als de zuurgraad in het lichaam toeneemt, krijgen ontstekingen meer de kans. Ook gaan de nieren dan meer glutamine verbruiken. Glutamine komt ook veel voor in de hersenvloeistof, vandaar dat extra Glutamine raadzaam kan zijn bij het maken van examens en om sportprestaties te verbeteren.
Tekorten aan Glutamine kunnen ontstaan door:
- Stress
- Teveel sporten (topsportniveau)
- Weinig eten/vastenperiodes
- Leverziektes
- Voedselallergieën/lekkende darm
- Leverziektes en infectieziektes
Bij een ernstig glutaminetekort kunnen de darmen minder voedingsstoffen opnemen. Vooral bij de ziekte van Chrohn en Colitis Ulcerosa speelt glutamine een belangrijke rol. Het kan littekenweefsel verminderen of zelfs voorkomen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Mens en Gezondheid
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
28 mei 2014
Bloemkool pizza
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
4 december 2014
Foodtrends 2015
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
4 juni 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –