Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
5 oktober 2018
Viv’s detox
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
30 april 2014
ONE event!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
25 juni 2015
Eivissa Food
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
11 december 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –