Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
17 september 2015
Ontbijt ijs
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
4 juni 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –