Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
9 augustus 2015
Herman over bonen
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
19 mei 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –