Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
10 juni 2015
Raw kokos snack
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
31 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –