Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
5 maart 2016
Ultiem geluk
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
22 mei 2015
Smaak en kleuren
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
16 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –