Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
25 maart 2014
Presentatie coaching
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
30 september 2015
Glutenvrije maand
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
11 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –