Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
6 oktober 2014
Eetdagboek review
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
1 april 2015
Saoto soep
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
12 maart 2015
Insecten als snack
8 maart 2016
Detox kan elke dag
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
16 november 2018
Afvallen? Moet je nu juist wel of niet calorieën tellen?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
25 juli 2015
Voeding met Viv
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
24 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –