Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
4 oktober 2017
Help mij water drinken
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
13 oktober 2018
Sushi omelet
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
3 december 2015
Ontgif je groenten
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
13 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –