Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
12 maart 2015
Insecten als snack
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
11 september 2014
Eetdagboek review
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
8 mei 2016
Een Killer Body? Dat kan!
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
21 december 2017
Cravings… Wat zijn dat eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
19 oktober 2018
Afvallen? Leptine kan je helpen!
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
28 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –