Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
8 mei 2016
Een Killer Body? Dat kan!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
23 maart 2015
Dopper winnen
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
21 april 2018
Hoe verbrand je buikvet?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
18 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –