Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
12 augustus 2015
Afvallen?
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
7 april 2023
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –