Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
16 november 2016
Interview Vriendin
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
31 maart 2015
Gifvrij eten
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
25 juli 2015
Voeding met Viv
25 maart 2015
De vetfluisteraar
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
12 augustus 2015
Afvallen?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
12 september 2016
HET AFSLANK GEHEIM DAT IEDEREEN VERBORGEN HOUDT
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
5 augustus 2015
Afvallen? 5 tips
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
5 december 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –